Uitvoeringsprogramma Digitalisering Noordzee

De Rijksoverheid heeft diverse wettelijke taken op de Noordzee. Om deze taken goed te kunnen uitvoeren, hebben de ministeries en hun uitvoeringsorganisaties informatie nodig over het gebruik en de toestand van de Noordzee. De ontwikkelingen op de Noordzee gaan snel en de complexiteit neemt toe. Dit zorgt voor een grotere vraag naar informatie. Ook de communicatiebehoefte neemt toe. Door het verdwijnen van opstelpunten voor sensoren en andere communicatieapparatuur vallen gaten in de informatievoorziening op de Noordzee. Dit zet de informatiepositie en de taakuitvoering van de Rijksoverheid op de Noordzee onder druk.

Verkenning naar de informatiebehoefte van de Rijksoverheid

Het Uitvoeringsprogramma Digitalisering Noordzee (UPDN) gaat met de digitaliseringsopgave op de Noordzee aan de slag. Dit gebeurt onder regie van het Interdepartementaal Directeuren Overleg Noordzee (IDON). Als eerste stap heeft het IDON Rijkswaterstaat opdracht gegeven onderzoek te doen naar de informatiebehoefte van de Rijksoverheid op de Noordzee op de middellange (2030-2040) en lange termijn (na 2040).

Aanpak

Eerst hebben we de ministeries en uitvoeringsorganisaties met een wettelijke taak op de Noordzee gevraagd welke informatie zij nodig hebben om hun taken op de Noordzee te kunnen (blijven) uitvoeren. Op basis van een analyse van hun behoefte hebben we de digitaliseringsopgave op de Noordzee in meer detail beschreven. Daarna hebben we een zogenoemde houtskoolschets gemaakt. Daarin staat hoe de digitalisering van de Noordzee zou kunnen verlopen, met streefbeelden voor 2030 en 2040. Tot slot hebben we bekeken welke pilots en onderzoeksprojecten nodig zijn om grootschalige uitrol van digitale infrastructuur op de Noordzee mogelijk te maken, en wat lopende initiatieven en projecten aan de digitalisering van de Noordzee kunnen bijdragen.

Bevindingen

Uit de verkenning blijkt dat overheidstaken op de Noordzee volop in ontwikkeling zijn. Sturen op basis van informatie wordt belangrijker, net als (continu) monitoren. Er wordt steeds intensiever samengewerkt, gecoördineerd en gecommuniceerd, in een steeds groter werkgebied. Daarvoor is betere dekking en grootschalige mobiele connectiviteit nodig. Ook is er behoefte aan een beter verkeersbeeld en is er meer aandacht voor maritime security. Er is behoefte aan pilots en onderzoek om de optimale mix van IV-middelen te identificeren, ontwikkelen en met vertrouwen te kunnen uitrollen.

Vervolg

Het UPDN heeft vooralsnog geen vervolg gekregen vanuit het IDON. Wel probeert Rijkswaterstaat de bevindingen van de verkenning zo goed mogelijk te benutten voor de lopende werkzaamheden aan de informatievoorziening op de Noordzee.